Fanfina från Tchad drabbades av en hjärtattack men räddades vid mållinjen tack vare MAF:s ambulansflyg.
Fanfina insjuknade i sitt hem i Tchad. Hennes man kunde direkt se att hans fru hade fått en hjärtattack.
Specialistbehandling krävdes. Men sjukhuset med rätt utrustning och expertis låg mer än 600 kilometer bort i huvudstaden N’Djamena.
Nu var goda råd dyra!
Foto: Matt Dillingham.
Operation efter två timmar
En närstående till familjen körde henne snabbt till MAF:s flygbas i Moundou, där ett plan förbereddes för en och en halv timmes ambulansflygning. En resa som annars skulle ta en hel dag landvägen.
Redan två timmar efter attacken låg Fanfina på operationsbordet och fick den livsviktiga behandlingen. Och tre veckor senare skrevs hon ut.
Fanfinas man, Memadji, är överlycklig över att hans frus liv räddades:
– Hon lever idag tack vare den snabba evakueringen och effektiv vård. Tack! sa han till både läkarna och MAF-piloterna som hade räddat Fanfinas liv.
”Ta väl hand om henne!”
MAF har två flygplan stationerade i det nordafrikanska landet. De 29 landningsbanorna ser till att planen kan nå de mest isolerade av landets 15,8 miljoner invånare.
Fanfina fick hjälp ombord på planet i Moundou av sin son, medan hennes man, Memadji, själv läkare, stannade kvar för att ta hand om andra patienter.
– Ta nu väl hand om henne! Vädjade han till piloten Becky Dillingham.
Extremt dåliga vägar
Den korta transporttiden räddade Fanfinas liv. Hon hade knappast tagit sig fram med bil. Vägen är extremt dålig de sista 300 kilometerna till huvudstaden.
– Man kan till och med se några av hålen från luften, de är så stora! säger Becky.
Det skulle ha tagit en hel dag att köra till N’Djamena landvägen i ett bra fordon. Sjukhusets läkare uttryckte det ännu tydligare: Fanfina hade inte så mycket tid till förfogande!
Tchad är ett av de 27 utvecklingsländer som drar nytta av MAF:s flygningar. MAF har flugit nödhjälp och medicinsk hjälp till landets avlägsna områden sedan 1966.