James Lomuget är en av många bönder som trotsar hotet om svält genom att dra nytta av MAF:s partner ZOA:s försörjningsprogram som startade i Amudat, Uganda, för tre år sedan.
Förlängda torrperioder i delar av Uganda leder till stor matbrist. Med brist kommer höga priser på den lilla mat som finns tillgänglig.
Cirka 69 % av Ugandas befolkning är beroende av försörjningsjordbruk som en huvudsaklig inkomstkälla.
En rapport från Ugandas statistikbyrå visar att mindre än 1 % av jordbrukshushållen utövar bevattning. Det beror mest på att de inte har råd med utrustningen för att bevattna sin mark.
Men James Lomuget är en av många bönder som trotsar hotet om svält genom att dra nytta av ZOA:s försörjningsprogram som startade i Amudat för tre år sedan.
Programmet erbjuder utbildning i de produktions- och entreprenörsfärdigheter som krävs för grönsaksodling. Denna utbildning och stöd med en procentandel av kostnaden för bevattningsutrustning hjälper James att få en bra skörd mitt i de torra och dammiga förhållandena i regionen i östra Uganda.
Medan hans bevattnade trädgård är full av liv som den gröna grönkålen och sockerrören erbjuder, är de omgivande områdena torra och erbjuder inget hopp för bonden.
”Jag levererar grönsaker till det här samhället och till det närliggande samhället i Kenya. Att ha en skörd mitt i den här torkan har hjälpt mig att inte bara mata min familj, utan också att ta mina barn till skolan”, sa James.
MAF samarbetar med ZOA för att tillhandahålla transporter till sin personal som genomför försörjningsprojekten.
Amudat, nära den kenyanska gränsen, är ett av de mest avlägsna distrikten i Uganda, med ett dåligt vägnät. Det skulle ta en hel dag att resa till Amudat om de åkte bil från huvudstaden Kampala.
Amuko Walter, projektkoordinator för ZOA:s försörjningsprojekt, säger att de stödjer bönderna från att förbereda marken till att positionera sig för marknaden.
”Vi hjälper bönderna med fröval för rätt sort som är lämplig för jorden”, sa han. ”Vi utbildar dem också i ogräshantering, hantering av skadedjur, hantering efter skörd, och vi lär dem också hur man gör en affärsplan. Vi kopplar dem också till finansiella institutioner där de kan få tillgång till lån till låg ränta.”
Dessa grundläggande jordbruksmetoder är nya för dessa bönder som inte har gått i skolan. Och eftersom Pokot-samhället har en tradition för att hålla boskap, behöver de flesta hushåll utbildning för att odla färskvaror.
Amudat upplever torra årstider mellan september och mars och får regn mellan april och augusti. Regnet har dock varit väldigt oregelbundet den senaste tiden.
”Torrtiden bär också med sig skadedjur som förstör majsplanteringarna. Armémasken har vid flera tillfällen attackerat stora trädgårdar och förstört dem totalt. Det har också dött av människor på grund av hunger, särskilt äldre och barn”, tillägger Amuko
ZOA, en icke-statlig kristen organisation som samarbetar med MAF för att ta med personal från Kampala, stödjer för närvarande 40 grönsaksbönder som var och en har tillgång till ett halvt hektar mark eller mer.