Pressmeddelande 2020 07 10

Läkarmissionen, föreningen Friends of the Panzi Hospital och MAF har besvarat ett nödrop från doktor Denis Mukwege i DR Kongo. Igår anlände utrustning och tester för att kunna hitta corona-virus bland patienter och personal vid Panzisjukhuset i östra Kongo. Sändningen är resultatet av ett samarbete mellan Läkarmissionen, Friends of Panzi, Karolinska Institutet, MAF, BioGaia, PMU, Human Bridge och Rotaryklubbarna i Örebro.

I början av juni fick Läkarmissionens generalsekreterare Lars Arrhenius ett samtal från mottagaren av Nobels Fredspris 2018, doktor Denis Mukwege. Fredspristagaren kunde vittna om ett akut behov av utrustning och tester för att upptäcka Corona-viruset. Anledningen är den starka ökningen av Covid-19 i South Kivu och Bukavu i östra Kongo.

  • Läget på Panzisjukhuset var akut. Man hade fått in många patienter med andningsproblem där många dog direkt vid ankomsten för att de sökte hjälp för sent. De behövde hjälp med tester för att veta vilka som behöver isoleras på sjukhuset, berättar Lars Arrhenius.

Lars Arrhenius kontaktade kort därefter Peter Rothschild, styrelseordförande för Friends of Panzi Hospital, för att diskutera det akuta läget. Tillsammans med professor Lars Engstrand vid Karolinska Institutet och doktor Mukwege kom man fram till att en insats måste ske snarast för att säkerställa personalens och patienternas säkerhet på Panzisjukhuset. Ett samarbete sattes igång för att hjälpa sjukhuset med testutrustning och tester.

  • När vi fick förfrågan om att hjälpa till såg vi direkt att det skulle vara möjligt. KI är ett internationellt universitet med omfattande forskningssamarbeten över hela världen och en sådan här insats är helt i enlighet med KI:s strategi och vision, berättar professor Lars Engstrand.

Att transportera tester till Bukavu i DR-Kongo är långt ifrån en enkel uppgift. För att enzymet i själva testkittet inte ska slås ut av värmen måste köldkedjan på -20 grader hållas intakt, då gäller det att inte fastna vid någon gräns och att allt går smidigt. Materialet har skickats via Entebbe och med hjälp av MAF Missionary Aviation Fellowship vidare till sjukhuset i Bukavu.

  • Det har varit utmanande, för alla inblandade, men det bevisar även att om det finns en vilja så finns det en väg, säger doktor Denis Mukwege.

 

  • Det är mycket glädjande att vi tillsammans har kunnat finansiera utrustning, tester och transporter och att allt har kommit fram i gott skick. Det är nu viktigt att insatsen fortsätter eftersom Covid-19-smittan inte är under kontroll i området. Vi hoppas kunna få ytterligare stöd för flera skeppningar av tester och nödvändig utrustning, nu när vi visat att det är möjligt att klara av den mycket besvärliga logistiken, säger Peter Rothschild.

 

 

För mer information, kontakta:

David Nordlander, CEO, MAF Sweden

Tel: +46 70-475 01 50

Mejl: david.nordlander@maf.se

 

 

 

Bild 1- MAF-planet anländer till Kavumu (2 timmar i bil norr om Bukavu). Härifrån lastades covid-19 testerna på lastbil för sista transporten till Panzisjukhuset.

Bild 2 – Äntligen framme vid Panzisjukhuset lämnar Senga Nsese (till höger i bild) över en kartong med covid-19 tester till doktor Denis Mukwege.