Ihållande regn i flera av Afrikas länder har skapat lokala översvämningar. Ännu mer bekymmersamt är det att de båda sjöarna Tanganyikasjön och Victoriasjön noterar rekordnivåer som inte inträffat sedan 1920-talet. 

Delar av staden Uvira i östra DR Kongo, vid Tanganyikasjöns nordspets har drabbats av svåra översvämningar efter ihållande regn under april. CEPAC (sjukhusen som drivs av församlingarna) slår larm om minst 54 döda och 144 allvarligt skadade. 

Flera dagars regnande ökade på vattenståndet i de intilliggande floderna som dragit med sig hus och skapat stor sanitär förödelse. Bland annat har översvämningen slagit ut renings- och avloppsverket. En större bro över Sangefloden har kollapsat. 

Man räknar med att närmare 16 000 hushåll påverkats av denna naturkatastrof. Församlingarna i staden har öppnat upp kyrkorna för att erbjuda tak över huvudet men signalerar nu till omvärlden om hjälp. Det är inte bara kolera och svåra diaréer man fruktar utan den skyddsbarriär som byggts upp mot coronaviruset är också hårt drabbat.

I Uganda har samhället Kasese drabbats extra hårt där flodvågorna dragit med sig hus och hem. Flera invånare vaknade mitt i natten av ljudet från rullande stenar som floden hade med sig från berget Rwenzoris sluttning ner mot samhället. Flera broar är bortspolade och till ett av de större sjukhusen i Kilembe går det inte att komma från något håll.

Precis dagarna innan fick MAF-teamet (som fortfarande är i tjänst) tillåtelse att flyga med två av MAF-planen till Entebbe airport. Detta då man insåg att det väntande regnet skulle blockera flygningarna på MAF:s egen flygbas i Kajjansi. Genom denna insats kan planen nu användas för nödtransporter till den drabbade befolkningen i Kasese.