En avliden person från ruinerna i ett hus som förstördes av jordbävningen i Les Cayes, Haiti, bärs bort av räddningsmedarbetare. Foto: AP Photo/Joseph Odelyn

Det har nu gått över 10 år sedan (januari 2010) som Haiti förra gången drabbades av en stor jordbävning. 200.000 människor miste livet och MAF:s insats då var omfattande. Den jordbävning som nu drabbat landet är något större men med ett epicentrum 16 mil från huvudstaden Port-au-Prince. Förra gången var den bara 2 mil från huvudstaden.

Skalvet kändes i huvudstaden Port-au-Prince och i hela landet men skadorna är koncentrerade till södra halvön i städerna Les Cayes och Jeremie.
– All MAF-personal med familjer är trygga. Flygplatserna på södra halvön har bekräftats vara öppna. Vi flyger initialt ut ett medicinskt team från en av våra partners till Les Cayes. Därefter fortsätter planet till Jeremie för att samla in ytterligare information och bedömning.

– Efterskalv samt den tropiska stormen Grace kommer att komplicera hjälpinsatsen. En annan komplikation är att huvudvägen för att komma åt södra halvön har stängts under de senaste månaderna på grund av lokala gäng i utkanten av Port-au-Prince, berättar Dave McCleery, regionansvarig inom MAF.

Var med och ge ditt stöd!