Efterdyningarna av orkanen Etas framfart i landet Guatemala visar på enormt stor förödelsen. Uppskattningsvis har över 2 miljoner människor drabbats varav 400 000 evakuerats från sina hem. Den bekräftade dödssiffran är för närvarande 60, men många människor saknas.

MAF:s partner i Guatemala (AGAPE) var tidigt i luften med sina flygplan av modellen Cessna 206 och Cessna185 för sök- och hjälpinsatser. De lokala insatserna backas upp av MAF DR (Disaster Response) under ledning av John Woodberry och Juan Carlos Portillo.  Under de senaste fyra dagarna sedan orkanen passerade har AGAPE genomfört 25 flyguppdrag.

Majoriteten av flygningarna består av ett hjälpkit som levererats till de mest isolerade områdena. Hjälpkitet till de drabbade familjerna består av ris, bönor, olja, nudlar och en soja / majsmjölksersättning med hög proteinhalt. Dessutom har ett par evakueringsflyg samt ett sök- och räddningsteam landat i ett område som är förstört av jordskred. Team flögs in för att söka efter överlevande och kroppar från en by där en stor del bara försvann i leran.

Nästa steg efter Guatemala blir att flytta insatsen för att tillgodose akuta behov i Honduras och Nicaragua, som möjligen har upplevt ännu mer förödelse. Informationen är än så länge knapphändig, men kommer framöver att klarna. Rapporterna så här långt berättar om samhällen i östra Honduras som är helt avskurna på grund av förstörda vägar och demolerade broar. Nicaragua ser tragiskt nog ut att vara lika drabbade som sina grannländer.