Flyktinglägren i norr kräver omfattande insatser

Medical Teams International är en biståndsorganisation som just nu hjälper flyktingar från Sydsudan med sjukvård och mediciner. MAF bistår MTI genom att flyga sjukvårdsteam t.ex. från Kajjansi i Uganda till flyktinglägret Palorinya nära gränsen till Sydsudan.

Flygresan tar cirka en och en halv timme. Skulle resan göras med bil istället skulle den ta över åtta timmar. Nu anländer sjukvårdarna  utvilade och kan börja arbeta på en gång.

Över en miljon människor har flytt från Sydsudan till olika flyktingläger i grannlandet Uganda, och läget är katastrofalt. Efter år av konflikt och krig är det många sydsudaneser som inte klarar av att stanna i landet. De griper det  sista halmstrået och söker hjälp hos någon av de hjälporganisationer som finns på andra sidan gränsen i Uganda.  De allra flesta flyktingar är kvinnor och barn, och Palorinya är bara ett av flera stora flyktingläger.

När Palorinya öppnade 2016 kom det som mest 10 000 flyktingar om dagen. Lägret tvingades säga nej till att ta emot fler förra sommaren, trots att behoven av vård och hjälp för dem som anländer är enorma. De nyanlända hänvisas till lägren Arua och Palabek. Många är så uttorkade  när de kommer fram till lägret att de inte orkar lägga sig i sängen de får,  utan stupar på golvet. De får behandling med vätskeersättning.

I arbetet som MTI utför i Palorinya ingår även vaccinationer, hälsokontroller och att se till att barn under fem år och mammor som ammar får i sig näring. Teamen gör också HIV-kontroller och ger hjälp i samband med det. Hälften av alla sjuka är drabbade av malaria, så mycket tid går åt till att ge dem vård. Många flyktingar har också drabbats av diarré, mask och urinvägsinfektion.

I arbetet som MTI utför i Palorinya ingår även vaccinationer, hälsokontroller och att se till att barn under fem år och mammor som ammar får i sig näring.

Många är så uttorkade  när de kommer fram till lägret att de inte orkar lägga sig i sängen de får,  utan stupar på golvet.