Josefin Brandström
Uganda

Det ska bli väldigt kul. Jag ska sätta mig in i den operativa delen för att sedan ta ansvar över något eller flera områden. Det handlar om logistik, kommunikation med myndigheter, underhåll av byggnader och landningsbanor, ekonomi och evenemang – nästan allt utom att flyga ett flygplan, säger hon.

Att jobba för MAF är en barndomsdröm, men då ville hon bli pilot. Hennes morfar, som var reseledare och engagerad i Missionskyrkan, hade en affisch av ett flygplan i solnedgången i gästrummet där Josefin sov ibland.

Det var en MAF-affisch. Där föddes drömmen om att flyga.

Hon sökte till flyggymnasiet, men när hon inte kom in började hon istället studera Industriell design och blev så småningom arkitekt. Flygintresset har dock funnits kvar.

– Jag tog flygcertifikat för privat bruk för ett par år sedan, vilket var otroligt kul. Det har inte blivit någon flygning på senare tid, men jag har ju kvar den kunskapen. Det gör att jag har förståelse för det området även om jag inte har flugit så mycket.

Hon tror också att erfarenheter från arkitektyrket kan komma till nytta i Kampala.

Mycket i mitt jobb som arkitekt har handlat om att ”rådda”, hitta lösningar och kommunicera med olika parter. Jag jobbar med projektering – att gå från idé till att den ska bli verklighet. Det får jag nog användning för i Uganda också.

Men att säga upp sig från jobbet och hyra ut lägenheten i Stockholm, för att flytta till ett fattigt land i Afrika innebär stora förändringar.

Jag har aldrig varit i Uganda och vet inte exakt vad som väntar mig. Jag kommer att få lära mig många nya saker.

Men det är, som hon säger, inget som kom över henne på en dag. Det är en tanke och en dröm som har legat och malt i bakhuvudet länge – att hon vill engagera sig i något hjälpprojekt.

Min pappa var pastor under min uppväxt, så det har alltid varit en självklarhet att finnas där för andra människor och hjälpa till, säger hon.

För ett år sedan kontaktade Josefin därför MAF i hopp om att kunna tillföra något i organisationens arbete. Då hade hon ingen aning om att hon några månader senare skulle befinna sig i en omfattande rekryteringsprocess, som innebar sju intervjuer samt psykolog-, hälso- och personlighetstester.

Planen är att Josefin i april 2020 ansluter till teamet i Uganda, som utgör en central del av MAF:s arbete i östra Afrika. Sedan 1978 har MAF Uganda arbetat med olika missionsgrupper och utvecklings- och hjälporganisationer, både inom landets gränser och i närliggande länder.

– Jag försöker förbereda mig så mycket jag kan, läsa på om Uganda, prata med personer som kommer därifrån och träffa andra som har varit ute med MAF, säger Josefin.

Dessutom försöker hon få tag på månadsgivare som kan bidra till finansieringen av hennes arbete.

Jag är ovan att fråga folk om att stötta mig ekonomiskt. Men samtidigt, det MAF gör är ju grymt. Jag tror verkligen på organisationens arbete och då är det lättare att tala för det.

På avstånd har hon under åren sett vilken inverkan organisationens arbete har på människors liv.

– Nu får jag göra något som jag har velat göra hela livet, fast på ett sätt som jag själv inte tänkte det skulle bli. Livet blir inte alltid som man tänkt, ibland blir det bättre.