MAF flyger ut mobilt sjukvårdsteam till isolerade platser på Madagaskar

Följ med sjukvårdsteamet under ledning av dr Lee till Anjabetrongo, en avlägsen by på södra Madagaskar. Dr Lee har nått isolerade områden över hela landet med mobil sjukvård sedan 2006 och det var hans teams hundrade resa. MAF har stått bakom flera av hans resor till platser som saknar kliniker eller sjukhus.

Läkare och sjuksköterskor omvandlade snabbt byns största byggnad, en skola till en mobil klinik. Många hade gått till fots i timmar från andra samhällen för att få behandling. Ett av rummen fick bli operationsrum där personer med allvarligare problem togs om hand. För Liny, en 12-årig tjej, blev denna dag livsförvandlande. En tumör så stor som en apelsin togs bort från hennes mage.

– Det är fantastiskt att se vad dr Lee och hans team kan göra under de primitiva förhållanden som råder på många platser. Jag följde hela processen som skedde på ett i stort sett vanligt bord med en generator utanför som vi med jämna mellanrum fick fylla på med nytt bränsle, berättar MAF-piloten Kenneth Pedersen.

MAF-programmet i Madagaskar använder ofta en liten Cessna 182 och snart kommer ytterligare en att komplettera flygplansflottan. (Flygningen till Anjabetrongo gjordes med två plan, Cessna 182 och Cessna Caravan, då det denna gång var så mycket utrustning.)

– När vi flyger några nyckelpersoner med liten utrustning är Cessna 182 väldigt kostnadseffektiv. Dessutom när vi får en till kommer vi inte bli lika sårbara de dagar vi gör underhållsservice, fortsätter Kenneth.