Situationen i konflikternas östra DR Kongo är mycket svår för kvinnor. Över 1000 våldtäkter sker varje dag. På Kyesherosjukhuset i Goma, Panzisjukhuset och transitboendet Maison Dorcas i Bukavu får utsatta kvinnor och barn vård och stöd.

Men idag är det många som inte nås av hjälpen. Vägar saknas eller är oframkomliga och hotet från milisgrupper är akut. Tack vare den luftbro som nu öppnas med hjälp av MAF:s små flygplan kan fler kvinnor och barn i isolerade byar snabbt få vård.

MAF Sweden och MAF Norge har nyligen besökt östra DR Kongo och träffat några av de kvinnor som blivit utsatta för sexuellt våld. 

Trots de svåra trauman som kvinnorna går igenom verkar de ha en nästan obegriplig förmåga att läka. Men resan dit är lång. När kvinnorna behandlats färdigt på Panzisjukhuset har de möjlighet att komma till transitboendet Maison Dorcas. Här finns drygt 150 bäddar för kvinnor och deras barn som blivit till genom våldtäkt. På grund av stigmatiseringen i samhället är det många som inte är välkomna hem. Därför erbjuder Dorcas olika aktiviteter och utbildningar så att kvinnorna kan bli självförsörjande, och åter integreras i samhället. De får också hjälp att läka själsligt genom till exempel karate och dansterapi.

Neema Iruki Joice som gillar att sy och deltar i dansterapin var så rädd för andra människor när hon kom till centret att hon ofta svimmade och gömde sig under sängen. Det är svårt att föreställa sig den kvinnan när vi ser henne dansa runt med sitt barn på ryggen. Efter lektionen börjar hon spontandansa med sina vänner och tillsammans utbrister de i ett långt glädjevrål. Men även Neema bär på ett trauma.

– Jag gick för att samla ved i skogen då jag mötte några män som våldtog mig. Efter våldtäkten blev jag djupt deprimerad och jag var rädd för att närma mig andra människor. På Panzisjukhuset fick jag medicinsk och psykologisk hjälp. Jag vill särskilt tacka ”pappa” Mukwege. Han gör så att vi känner oss värdefulla igen. Jag har varit på Maison Dorcas i snart ett år. Här har jag lärt mig att bli självförsörjande. När jag kommer hem till byn ska jag starta en egen syateljé. Jag kommer inte att vara beroende av andra och kan betala för mitt barn. Det kommer att gå bra för mig. 

Chefsläkaren doktor Mukwege är som sagt mer känd som pappa Mukwege för de kvinnor som genom åren mottagit hans hjälp. Efter att han tilldelades Nobels fredspris 2018 har den mediala uppmärksamheten varit enorm. Men våldtäkterna ökar och behovet av utökad vård är akut.