Mission Aviation Fellowship, MAF, hjälper till vid evakueringen av människor på flykt i norra Moçambique, efter attackerna mot staden Palma. MAF, som arbetar i Moçambique under namnet Ambassador Aviation, flyger överlevare från attackerna till provinsens huvudstad Pemba i Cabo Delgado.

Den 31 mars anlände Ambassadör Aviation-piloterna Dave LePoidevin och Dave Holmes till Pemba för att hjälpa till med samordningen av evakueringar från Afungi. Halvön Afungi, utanför Palma, är hårt bevakad i och med ett franskt företags bygge av en större naturgasanläggning. Privata säkerhetsstyrkor, lokal polis och den moçambiquiska militären kontrollerar området som inkluderar en landningsbana.

Den 1 april gjorde Ambassador Aviation två tur- och returresor, cirka 50 minuter enkel resa, där 13 vuxna, 12 barn och 6 bebisar evakuerades. Röda Korset tog emot flyktingarna när de anlände till Pemba.

En Cessna Grand Caravan används för att flyga evakuerade från området. Flygplanet är ett av två som används i MAF:s program, baserat i Nampula söder om konfliktområdet.

Militanterna började sin offensiv den 24 mars mot administrativa poster vid kusten och tog sig sedan vidare till Palma. Tusentals människor har flytt från området, några med båt och andra in i den omgivande djungeln.

De flyktingar som kommer till Afungi screenas av polisen och det franska företagets säkerhetsstyrkor, för att förhindra infiltration av extremistiska militanter, innan de accepteras som passagerare. Kontrollerade passagerare får en varm måltid och evakuering sker med flygplan, såsom Ambassador Aviation, samt med fartyg och båtar.

Extremistiska attacker i Moçambique började 2017. Internationella hjälpgrupper uppskattar att över 700 000 människor i provinsen har flytt från sina hem sedan attackerna började.