Följ insatsen med att hjälpa Vera i DR Kongo

Tisdag den 1 mars kl 16:22 

Vera mår mycket bättre!

Kort telefonsamtal med Sylvie igår måndag, Veras gynekolog gav oss följande information:
Sen operationen för 1,5 vecka sen, har Vera gått upp i vikt och mår mycket bättre!
Hon äter nu betydligt mera, men får fortfarande lite näring i droppform.

Vera mår naturligtvis bättre nu, då hon också upplever att den behandling hon får, ger resultat.
Det är ännu för tidigt att planera kommande operationer, nu är fokus på att Vera skall öka i vikt och själv kunna äta allt hon behöver, så droppet kan tas bort.

 Vera och hennes mamma hälsar till er alla som bidragit till behandling och hjälp!

.

Fredag den 18 februari kl 15:10 

Vera nyopererad!

Igår opererades Vera enligt läkarnas beslut.
Delar av tarmen hade fastnat i bukhinnan och det var grundorsaken till hennes fistel. En bit av tarmen togs nu bort och förhoppningen är att detta skall minska hennes besvär!

Två läkare opererade, en narkosläkare var också närvarande och så övervakade Sylvi allt!
Sylvi var med på Veras egen begäran. Läkarna är nöjda med sitt arbete och resultatet!

Vera låg kvar på uppvakningsavdelningen till idag, och nu är hennes säng i den vanliga sjuksalen. För någon timme sen ringde Sylvi till mig och jag fick växla några ord med Vera! Hon vinkade och är tacksam för operationen. Hennes mamma är mycket glad! Nu fortsätter en tid med dropp för Vera, innan man åter försöker att ge henne något att äta.

Tisdag den 15 februari

På torsdag skall Vera opereras!

Hennes läkare Sylvie, berättade i ett telefonsamtal i dag tisdag, att en operation är planerad till torsdag. Igår bedömde narkosläkaren och magtarmläkaren hennes tillstånd och de anser att det nu sk gå att genomföra en första operation av flera. Denna gång skall man försöka stänga till en fistel, som orsakar mycket problem.

De två senaste veckorna har Vera ökat 1 kg i vikt! Hon äter ytterst små portioner av soppa, fisk och grönsaker och trots de små portionerna, får hon ont i magen! Därför får hon främst dropptillförsel av de näringsämnen hon behöver! En ny beställning skall göras inom kort, då lagret har minskat markant!

Vera eller hennes mamma har ingen kontakt med sin hemby och släktingar där. Sylvie bedömer att det finns många liknande fall i flera byar och att de flesta av dem inte får den vård som Vera nu får! Behoven är stora!

Vera och Anna hälsar naturligtvis säger Agneta Lillqvist Bennstam

Tisdag den 1 februari

Nu pratar Vera och ett leende syns tydligt

Hon kan sätta sig upp och hon kan ta några steg. Alltid med sin mamma, Anna, vid sidan. Som bekant kom de till Panzisjukhuset för en dryg månad sen och får där den omsorg och vård som bit för bit ger henne modet och styrkan tillbaka.

Vera och Anna, dotter och mor, behöver varandra. Vera är Annas enda överlevande barn av 10 syskon. Anna är Veras stöd i den situation hon nu befinner sig i.

Det var då hon gick i gymnasiets andra årskurs som problemen började. Hon fick utstå mycket, rebeller våldtog henne, hon blev gravid, barnet dog, hon opererades två gånger på sjukhuset i Shabunda och efter fyra månader där, fick hon flyga till Bukavu och sen ambulans den sista sträckan.

Enligt läkaren Sylvie, en av fem gynekologer vid sjukhuset, behöver Vera fortfarande den speciella näringslösning som ges via dropp. Vera väger nu nästan 24 kg! Den senaste veckan har vikten inte förändrats, kanske beroende på att den speciella näringslösningen var slut. Men idag den 1 februari, kom en ny leverans och Vera fick åter det viktiga droppet. Redan efter en dos, kände hon sig lite piggare.

Vera och Anna hälsar till oss, de är naturligtvis tacksamma och uttrycker också sin glädje över att vi tänker på dem!

Måndag 24 jan 2022

Den ansvarige läkaren för vården av Vera, Dr Sylvie Mbambali hälsar tillsammans med Professor Marie Berg från Sverige till Veras understödjare. Deras rapport är mycket positiv även om det med tanke på Veras förutsättningar går sakta.

”Vi har varit hos Vera och samtalat. Det var ett givande möte där även hennes mamma, som sköter henne var med. Vera har dubblerat sin vikt och är nu på väg uppåt igen efter att en ny infektion tog på hennes krafter. Med lite variation av matsedeln har hennes känsla för mat stegvis ökat. Hennes läkare Sylvie frågade henne vad hon skulle vilja äta och då önskade hon kyckling vilket Sylvie tillagade hemma och tog med i morse. När vi kom förbi hade Vera redan ätit upp. Nu önskar hon sig oxkött och en särskild maträtt baserad på Maniok.   

Vera har börjat tala och under samtalet log hon mot oss. Idag gavs den sista av den första leveransens näringsdroppar. En ny beställning från apotek i Kigali i Rwanda är på väg till Panzisjukhuset.”

Måndag 3 jan 2022

Ingen bild bifogas i denna uppdatering där läkarna på Panzisjukhuset berättar att Vera fick någon form av infektion i kroppen under nyårshelgen men att den är nu hävd. Däremot lider hon fortfarande av blodbrist. Summeringen är att läget är stabilt och att Vera svarat upp bra på den näringskost som vi tidigare nämnt om.  

Tisdag 28 dec

De 20 påsarna avseende intravenös specialnäringskost har nu hämtats från Rwanda. Hälsningen från sjukhusledningen är att Vera behöver ytterligare tid att återhämta sig innan en operation kan inledas.

Tisdag 21 dec

Vera har lämnat intensivvårdsavdelningen och får nu vård på ”allmän sal”. Tidigt upptäckte man att hon inte kunde ta till sig vanlig kost. Däremot svarade kroppen bra på intravenös specialnäringskost. De två ”näringspåsarna” som fanns på sjukhuset måste snarast kompletteras med fler. Man uppskattar behovet till 20 påsar som är på gång att upphandlas från Rwanda. Detta betyder att det finns hopp om att hon kommer klara av att genomgå en framtida operation och behandling.

Bakgrund:

Vera som Magda Gad träffat och berättat om är en av många kvinnor som utsatts för sexuellt våld. Att få hjälp efter en sådan traumatisk upplevelse är långt ifrån en självklarhet i ett land som DR Kongo. Ett av få sjukhus som klarar av komplicerade ingrepp för utsatta kvinnor är Panzisjukhuset i Bukavu. 

Onsdagen den 15 dec. landade ett plan i Shabunda med sjukvårdspersonal från Panzi. De tog med sig Vera för att direkt åka till Bukavu där ambulans tog vid för den sista transporten till sjukhuset.

Till saken hör att det bara tog 45 minuter att flyga henne till sjukhuset. Alternativet att använda bil finns inte då bilvägarna till Shabunda är alldeles för dåliga.