Följ insatsen med att hjälpa Vera i DR Kongo

Måndag 24 jan 2022

Den ansvarige läkaren för vården av Vera, Dr Sylvie Mbambali hälsar tillsammans med Professor Marie Berg från Sverige till Veras understödjare. Deras rapport är mycket positiv även om det med tanke på Veras förutsättningar går sakta.

”Vi har varit hos Vera och samtalat. Det var ett givande möte där även hennes mamma, som sköter henne var med. Vera har dubblerat sin vikt och är nu på väg uppåt igen efter att en ny infektion tog på hennes krafter. Med lite variation av matsedeln har hennes känsla för mat stegvis ökat. Hennes läkare Sylvie frågade henne vad hon skulle vilja äta och då önskade hon kyckling vilket Sylvie tillagade hemma och tog med i morse. När vi kom förbi hade Vera redan ätit upp. Nu önskar hon sig oxkött och en särskild maträtt baserad på Maniok.   

Vera har börjat tala och under samtalet log hon mot oss. Idag gavs den sista av den första leveransens näringsdroppar. En ny beställning från apotek i Kigali i Rwanda är på väg till Panzisjukhuset.”

Måndag 3 jan 2022

Ingen bild bifogas i denna uppdatering där läkarna på Panzisjukhuset berättar att Vera fick någon form av infektion i kroppen under nyårshelgen men att den är nu hävd. Däremot lider hon fortfarande av blodbrist. Summeringen är att läget är stabilt och att Vera svarat upp bra på den näringskost som vi tidigare nämnt om.  

Tisdag 28 dec

De 20 påsarna avseende intravenös specialnäringskost har nu hämtats från Rwanda. Hälsningen från sjukhusledningen är att Vera behöver ytterligare tid att återhämta sig innan en operation kan inledas.

Tisdag 21 dec

Vera har lämnat intensivvårdsavdelningen och får nu vård på ”allmän sal”. Tidigt upptäckte man att hon inte kunde ta till sig vanlig kost. Däremot svarade kroppen bra på intravenös specialnäringskost. De två ”näringspåsarna” som fanns på sjukhuset måste snarast kompletteras med fler. Man uppskattar behovet till 20 påsar som är på gång att upphandlas från Rwanda. Detta betyder att det finns hopp om att hon kommer klara av att genomgå en framtida operation och behandling.

Bakgrund:

Vera som Magda Gad träffat och berättat om är en av många kvinnor som utsatts för sexuellt våld. Att få hjälp efter en sådan traumatisk upplevelse är långt ifrån en självklarhet i ett land som DR Kongo. Ett av få sjukhus som klarar av komplicerade ingrepp för utsatta kvinnor är Panzisjukhuset i Bukavu. 

Onsdagen den 15 dec. landade ett plan i Shabunda med sjukvårdspersonal från Panzi. De tog med sig Vera för att direkt åka till Bukavu där ambulans tog vid för den sista transporten till sjukhuset.

Till saken hör att det bara tog 45 minuter att flyga henne till sjukhuset. Alternativet att använda bil finns inte då bilvägarna till Shabunda är alldeles för dåliga.