Hjälp på väg

Glädjen var stor den 29 maj när vi efter mycket arbete och väntan i samband med nedstängningar rörande covid19 fick tillstånd att återuppta våra hjälpflygningar i Uganda.
Luftrum och landningsbanor har varit avstängda och så även vår egen landningsbana i Kajjansi som varit påverkad av det höga vattenståndet i Victoriasjön. Översvämningar i stora delar av landet har fått förödande konsekvenser bland annat i Kasese distriktet i västra Uganda och Sesseöarna i Victoriasjön. Även svärmar av gräshoppor, som till antalet är 20 gånger större än förra året sveper in över Östafrika och skapar problem.

Men hoppet finns där och MAF:s team i Uganda är tacksamma att kunna återuppta sitt arbete i takt med att restriktioner lättas. Piloten Greg Vine stod stand by och kunde med kort varsel ta sig till flygplatsen Entebbe 30 maj där ett MAF-plan stod redo för en nödflygning. Vårt team spenderade dagen i Entebbe med att lasta tre av våra flygplan. Nästa dag flög även ett av våra plan från Kajjansi till undsättning för att tillsammans med de övriga fullastade planen flyga förnödenheter till invånare i Kasese distriktet där tusentals människor blivit av med sina hem.
Efter lång väntan och mycket kontakt med myndigheter är vi mycket tacksamma att åter kunna undsätta människor i svåra situationer.