Caféet ”Andra Bullar” nära Ed i Dalsland

Mia Åkerlundh på väg att servera gäster

 

Det började med byggandet av ett uterum, som sedan blev ett sommarcafé och idag genererar Mia Åkerlundhs idé tiotusentals kronor till allt ifrån MAF:s hjälpflygningar till barnhem i Rumänien.

Pengarna kommer från några av alla de fikasugna som svänger av vid den lilla skylten café vid Strömstadsvägen strax norr om Ed.

– Vi bjuder på fikat, istället får våra gäster välja om det vill stödja något av de välgörenhetsprojekt vi hjälper, berättar Mia Åkerlundh som står bakom caféet med namnet ”Andra Bullar”, tillsammans med sin man Hans.

Gästerna kommer överallt ifrån, förutom Sverige är det många från Tyskland och Nederländerna. Alla blir förvånade när de hör att fikat inte kostar något.

– De blir jätteglada och frågar ofta flera gånger, är det verkligen gratis – och ja, de är det, det är helt frivilligt om man vill ge pengar till projekten, säger Mias make Hans Åkerlundh som också håller ordning på statistiken. Nästa alla, mer än 97 procent väljer att swisha eller sätta in pengar. I snitt per person ger en gäst 70 kronor. Vi har stängt måndagar men öppet hela augusti.

Mia berättar varför Andra Bullar startades.

– När jag var ung jobbade jag extra på ett matställe i Strömstad, det var en väldigt positiv erfarenhet. Minnesbilden av det väckte tanken att återskapa den känslan att gynna fler än bara oss själva.