Pop-up caféet ”Andra Bullar” i Ed i Dalsland

Mia Åkerlundh på väg att servera gäster

Det började med byggandet av ett uterum, som sedan blev ett sommarcafé och idag genererar Mia Åkerlundhs idé tiotusentals kronor till allt ifrån covid-tester i Afrika till barnhem i Rumänien berättar Mia för tidningen Dalslänningens medarbetare Kajsa Kax i början av augusti i år.

Pengarna kommer från några av alla de fikasugna som svänger av vid den lilla skylten café vid Strömstadsvägen strax norr om Ed.

– Vi bjuder på fikat, istället får våra gäster välja om det vill stödja något av de välgörenhetsprojekt vi hjälper, berättar Mia Åkerlundh som står bakom caféet med namnet Andra Bullar, tillsammans med sin man Hans.

Gästerna kommer överallt ifrån, det är många från Tyskland och Nederländerna, i sommar har det varit extra mycket svenskar. Alla blir förvånade när de hör att fikat inte kostar något.

– De blir jätteglada och frågar ofta flera gånger, är det verkligen gratis – och ja, de är det, det är helt frivilligt om man vill ge pengar till projekten, säger Mias make Hans Åkerlundh som också håller ordning på statistiken. Nästa alla, mer än 97 procent väljer att swisha eller sätta in pengar. I snitt per person ger en gäst 70 kronor. Så vi tror det blir minst 40 000 kronor i år som går vidare till projekten. Vi har öppet hela augusti.

Bidraget till MAF går till MAF:s flygningar i Afrika och de covid-19-tester som nu levererats till Panzisjukhuset i DR Kongo. Mia berättar varför Andra Bullar startades.

– När jag var ung jobbade jag extra på ett matställe i Strömstad, det var en väldigt positiv erfarenhet. Minnesbilden av det väckte tanken att återskapa den känslan att gynna fler än bara oss själva. Fram till slutet av juli den här sommaren har Andra Bullar haft mer än 500 gäster, skriver Dalslänningen i sin artikel.

Text och bild Kajsa Kax