Hem > Event > Dr Denis Mukweges besök i Sverige

Dr Denis Mukwege på Sverigebesök i Göteborg, Linköping o Örebro – okt 2019

Göteborg

Festkvällen och Stödgalan i Smyrna Göteborg på lördagkvällen blev en fullträff. Den nära relationen som församlingen har med Dr Denis Mukwege och Panzisjukhuset speglades under kvällen med sång, musik och film. LM Engströms kör och Smyrna Symfoniorkester med flera solister och grupper imponerade. Kvällens konferencierer Angelica Halldorf och Tomas Sjödin kunde efter pausen presentera kvällens insamlingssiffra till stöd för Kongos utsatta kvinnor och barn:
579 300 kr!

Linköping

På måndagen fortsatte Dr Denis Mukweges Sverigebesök till Linköping i ett MAF-plan. Här visade företaget MainBase upp sin självflygande minihelikopter, som tog ett varv över slottet Bjärka-Säby innan den släppte ner två förpackningar innehållande medicin över gräsplanen. Precis som den är tänkt att göra i bland annat DR Kongo i framtiden och på så sätt rädda liv, vilket MAF:s vd David Nordlander lyfte under välgörenhetsgalan i Pingstkyrkan.
Galans mest gripande stund var när Devine Blessing vittnade om det sexuella våld hon utsattes för i Kongo och Denis Mukwege berättade om de många ”Devine” han mött. Det blev en känslosam gala och ett tack för engagemanget för utsatta kongoleser.

Fredskonsert – Örebro

– Det är en fin och stor möjlighet att leva i fred, men kanske förstår man inte riktigt värdet av det då. När jag frågar kvinnorna som kommer till Panzisjukhuset vad de önskar mest av allt, då svarar de: fred”, sa Dr Denis Mukwege under gårdagens fredskonsert i Örebro.

Hjalmar Bergmanteatern var fullsatt, 160 körsångare entrade scenen, Boris René & SoulMates fick publiken att dansa, riksspelman Görgen Andersson framförde bland annat en polka och tre dansgrupper från Kulturskolan och KFUM tolkade ”tro, hopp och kärlek”. Tommy Sanden, från arrangören Rotary, berättade från scenen att man under fredsveckan pratat om många tunga ämnen, men också att hopp har väckts. För trots allt fruktansvärt som händer så finns det människor som orkar fortsätta kämpa, rädda liv och skapa tro på en bättre framtid.

Dr Denis Mukwege säger att även han inspirerats av dagarna i Örebro och avslutar sitt tal med en uppmaning:
– Ni lever i en demokratisk värld, era ledare lyssnar på er – utmana dem. Tillsammans kan vi kräva förändring.
Den mäktiga konserten avslutades med sången ”We write the story”.