Vi uppmanar till förbön

för fängslad MAF-pilot

MAF- piloten Ryhan Koher och två av hans medarbetare misstänks för att stödja rebeller och hålls därför kvar i häktet i Mocambique. Nu vädjar hans fru om förbön från kristna: ”samlas i bön tillsammans med oss varje onsdag”.

Även tidningen tidningen DAGEN har uppmärksammat detta och vi publicerar delar av deras text nedan.

Det har nu gått över fyra månader sedan piloten Ryan Koher greps i Mocambique tillsammans med två medarbetare. Koher är utsänd av MAF USA. Tillsammans med två volontärer från Sydafrika, 77-årige W.J. du Plessis och 69-årige Eric Dry hade han flugit till Inhambane i november, rapporterar Christian Post. I Inhambane skulle de fylla planet med förnödenheter till ett barnhem som drivs av kyrkan i Montepuez.

Ger stöd åt drabbade

I stället blev de gripna. Montepuez ligger i provinsen Cabo Delgado. I just det området pågår sedan 2017 ett islamistiskt uppror. Cabo Delgado är till skillnad från resten av landet ett muslimdominerat område, där extremister under senare tid ökat sitt inflytande och fått våldet att eskalera. Det har gjort att de kristna som bor där är hårt utsatta. Kristna bostäder och hela byar bränns ner och kvinnor tas till fånga. MAF-medarbetarna misstänks nu för att på något sätt delta i upproret eller stödja det, vilket verkligen inte stämmer, påpekar MAF.

Tvärtom har man ”länge försökt ge stöd åt dem som drabbats av upproret, vilket har inkluderat evakuering av invånare i spåren av en attack i mars 2021, skriver MAF i ett uttalande.

”Överlåten till Guds vilja”

Ryan Koher har haft hälsoproblem under fängelsetiden, men mår just nu ganska bra, rapporterar hans fru Annabel som tackar för alla förböner och säger att det är tack vare dem som Koher nu mår bättre. Hon och de båda sönerna hade nyligen för första gången på fyra månader telefonkontakt med Ryan Koher. Han berättade då att han inledningsvis blev besviken över att domstolen inte godkände att släppa honom mot borgen. Men nu känner han frid och är ”överlåten till Guds vilja”.

Förra veckan besöktes Koher av den amerikanske ambassadören Vrooman. Tillsammans diskuterade de hans situation och vad som kan göras för att få honom fri. Genom ambassadens försorg har Ryan Koher kunnat skriva till sin familj och till MAF.

Läser Bibeln på portugisiska

”Gud har uppgifter åt mig som behöver slutföras, och jag behöver inte vara rädd för lidande eftersom jag är förenad med Kristus”, säger Ryan Koher. Han berättar att han försöker träna varje dag i fängelset och han läser i en portugisisk Bibel som han bytt till sig. ”Det är bra, för då kan jag förbättra min portugisiska”, kommenterar han.

MAF och Ryan Kohers familj uppmanar kristna att fortsätta be för frigivningen av MAF-medarbetarna. I ett videoklipp berättar Annabel Koher att hon och familjen samlas i bön varje onsdag, och hon ber att kristna världen över ska delta i denna onsdagsbön.